lördag 27 mars 2010

Vad är YOGA?


Yoga finns idag överallt. Många kända och okända utövar det. Yoga är heller inget nytt, utan har funnits i urminnes tider. Man har sett avbildade yogapositioner inristade från 3000 f.kr i Indusdalen. Första gången det stod om yoga i skrifter var mellan 1800-1500 f.kr.

Yoga är fysisk träning med en blandning av flexibilitet och en känsla av avslappnande. Det är det vanligaste man hör när man hör talas om yoga, men yoga är så mycket mer. Ordet yoga kommer från sankrit yuj och betyder att binda samman. Det vill säga att yogan är en upplevelse av union, ett förbund mellan kropp och själ. I dagens samhälle ska vi hela tiden tänka på framtiden, vad vi ska göra på semester exempelvis. Vi lever sällan i nuet utan är hela tiden på väg eller lever i det förflutna. Yoga är en metod som hjälper dig att hålla kropp och själv på samma ställe vid samma tidpunkt. Det är både energigivande och styrkande samt en sund grund för att leva ett balanserat liv. Yoga gör detta genom att bjuda in oss till att vara uppmärksamma på vad vi upplever under vår yogaträning; att bli mottaglig till känslor som uppkommer, både fysiska och psykiska, och att utveckla medvetenheten gentemot tankarna som går igenom vårt huvud. När det händer samtidigt ned ett öppet hjärta och en stabil själ, då praktiserar du Yoga! Denna kombination av mental/fysisk medvetenhet kallas synkronisering av kropp och själ.

Att bara sätta sig ner och andas några lugna kontrollerade andetag är vardagsyoga. Att sätta sig bekvämt, lägga händerna på knäna, sluta ögonen och andas långa djupa andetag är att koppla samman kropp och själ. Det kan du göra varsomhelst, närsomhelst.

Yoga är helt enkelt en möjlighet att öva på det du vill utveckla; fysisk styrka, flexibilitet och uthållighet, mental fokus och avslappning, känslomässig koppling, vänlighet och främst tålamod. Tålamod är en viktig del. Många gånger försöker man pressa sig in i positioner eller till att orka istället för att lyssna på kroppen och ta hjälp av den. Andningen är en av de viktigaste delarna inom yoga. Den hjälper kroppen att hitta positioner mer och mer för varje gång. Något som kan vara bra att ha i tankarna är att ”det vi vill i tanken just idag, skickas ut i kroppen i samma sekund genom vibrationer och kommer ut i kroppen om tre månader”. Så börja redan idag att fundera vart du vill komma och sträva dit, så kommer resultatet i sinom tid.

När allt kommer kring handlar Yoga om att bli bekväm i dig själv, din kropp, din själv, ditt hjärta, din relation med dig själv, din familj och Din värld!

Om Shanti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar